Spesifikasi Komputer Riba Pengaturcaraan, Pengekodan dan Pembangunan Web

Jika anda perlu mendapatkan komputer riba baharu untuk tujuan pengaturcaraan atau pengekodan dan tidak pasti di mana hendak bermula, panduan ringkas ini akan membantu anda mencari persediaan yang sempurna untuk keperluan anda.

Bagi pembangun web, sebenarnya terdapat dua laluan utama yang perlu mereka lalui. Jika anda melakukan pembangunan web bahagian hadapan, maka anda memerlukan enjin asas yang boleh menjalankan editor teks dan penyemak imbas untuk menyemak kemajuan anda. Bagi pembangun bahagian belakang, perkara menjadi lebih rumit. Anda memerlukan komputer riba yang boleh mengendalikan berbilang tugas secara serentak seperti menjalankan penyemak imbas, pelayan tempatan dan editor kod. Ini mungkin tidak kelihatan seperti banyak, tetapi mereka memerlukan banyak sumber sistem, jadi pastikan anda memilih komputer riba yang sesuai dengan tugas.

Untuk pembangunan aplikasi permainan, 3D atau mudah alih, anda memerlukan komputer riba berprestasi tinggi yang boleh memaparkan segala-galanya dalam masa nyata. Fikirkan tentang mendapatkan komputer riba permainan jika anda akan melakukan kerja jenis ini. Pembangun aplikasi mudah alih selalunya perlu menjalankan simulasi apl mereka yang dijalankan pada sistem pengendalian mudah alih, yang boleh menggunakan banyak sumber sistem.

Mari kita lihat beberapa spesifikasi yang disyorkan untuk setiap jenis kerja pembangunan ini.

Pemproses

Pemproses ialah nadi komputer anda dan dengan bilangan teras dan benang yang dibanggakan, ia menentukan bilangan proses yang anda boleh jalankan selari dengan betul.

Untuk kerja pembangunan bahagian hadapan, anda sepatutnya boleh menggunakan komputer riba yang menjalankan pemproses Core i3 atau Core i5 dwi-teras. Pembangun aplikasi mudah alih dan bahagian belakang harus menyasarkan sekurang-kurangnya pemproses Core i5 quad-core, Core i7 menjadi pilihan terbaik.

Ram

RAM atau memori sistem membantu CPU memproses semuanya dengan lancar. Lebih banyak komputer riba yang anda bawa, lebih baik. Kerja bahagian hadapan membayangkan sekitar 4-8GB memori sistem yang dipasang, kerana anda mungkin akan menggunakan editor kod seperti Teks Sublime dan satu atau lebih penyemak imbas untuk menyemak kerja anda.

Pembangun mudah alih, permainan dan bahagian belakang harus memilih sesuatu dengan lebih banyak sepakan. Jumlah minimum RAM hendaklah dalam julat 12-16GB. Ini adalah untuk memastikan semua apl anda berjalan lancar bersama-sama.

Cakera keras atau SSD?

Setiap komputer riba perlu menyimpan dan mendapatkan maklumat. Ini dilakukan oleh peranti storan yang dilampirkan. Di sini anda mempunyai dua pilihan: dapatkan komputer riba dengan HDD biasa, yang biasanya jauh lebih murah, atau dapatkan komputer riba yang dilengkapi dengan SSD. SSD ialah jenis pilihan storan yang lebih baharu yang tidak bergantung pada cakera berputar untuk menyimpan maklumat dan boleh menjadi kira-kira 10-12 kali lebih pantas daripada pemacu cakera keras biasa.

Untuk kerja pembangunan bahagian hadapan, HDD biasa sudah memadai, tetapi anda sentiasa boleh mencari pemacu hibrid yang menggabungkan sedikit teknologi SSD ke dalam HDD biasa. Ia lebih pantas sedikit daripada cakera keras biasa dan lebih murah jika dibandingkan dengan SSD.

Untuk apa-apa jenis pengaturcaraan yang melebihi pembangunan bahagian hadapan, adalah disyorkan agar anda mendapatkan komputer riba yang dilengkapi dengan SSD. Ini akan mempercepatkan masa but dan semua yang anda jalankan pada komputer anda.

Sistem operasi

Ini adalah perkara lain yang perlu anda fikirkan. Walaupun Windows mungkin sistem pengendalian paling popular hari ini, ia bukanlah pilihan terbaik untuk semua bidang pembangunan.

Untuk pembangunan web, anda harus mencuba pengekodan pada OS berasaskan Linux, seperti Ubuntu. Mac OS juga berfungsi dengan Windows yang terakhir dalam senarai ini. Ini kerana anda perlu memasang perisian pihak ketiga yang berbeza seperti XAMPP pada Windows jika anda akan melakukan kerja belakang. Anda juga perlu memasang sebahagian daripadanya pada Ubuntu, tetapi prosesnya lebih cekap.

Skrin

Skrin komputer riba adalah satu lagi faktor penting yang perlu diambil kira. Dengan begitu banyak resolusi yang tersedia hari ini, sukar untuk memilih komputer riba yang sesuai untuk pengaturcaraan.

Pembangun bahagian hadapan memerlukan komputer riba yang membawa paparan resolusi yang lebih tinggi daripada purata, kerana mereka perlu menguji sama ada tapak web mereka responsif pada berbilang resolusi. Untuk pembangun bahagian belakang, ini kurang penting. Tetapi benar kepada kedua-dua kategori ini adalah keperluan untuk monitor sekunder. Ini boleh mempercepatkan sedikit masa pembangunan, kerana anda tidak perlu sentiasa bertukar antara aplikasi semasa mengekod dan menyemak output.

Hayat bateri

Walaupun kebanyakan pembangun duduk di meja mereka sambil mengekod dengan komputer terpasang, jika anda merasakan keperluan untuk mengekod semasa dalam perjalanan, maka pastikan anda mendapatkan komputer riba yang mempunyai hayat bateri yang hebat.

Mac biasanya hebat dalam hal hayat bateri, dengan siri Air mereka malah bertahan sehingga 12 jam dengan sekali cas.

Masalahnya, lebih kuat perkakasan yang dibawa oleh komputer riba, lebih banyak hayat bateri yang akan dikorbankan. Ini kerana perkakasan berkuasa menggunakan banyak tenaga elektrik. Kebanyakan komputer hari ini telah menemui cara untuk mengatasi masalah ini dengan meredupkan skrin, memperlahankan pemproses apabila komputer tidak digunakan dan sebagainya.

Jika anda percaya anda memerlukan komputer riba dengan hayat bateri yang hebat, yang juga berkuasa tetapi tidak mahu membayar banyak untuk membeli MacBook, maka anda harus melabur dalam bateri sekunder yang boleh anda bawa semasa anda melancong. bergerak.

Kesimpulannya, jika anda telah menjalankan semua aspek ini, anda sepatutnya mempunyai gambaran yang cukup jelas dalam kepala anda tentang rupa komputer riba anda yang seterusnya.

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*