Major League Gaming (MLG) ialah rumah kepada permainan profesional dan telah wujud sejak tahun 2002. Hari ini kita berada pada tahun 2015, permainan profesional telah wujud selama 13 tahun dan telah berkembang dengan pesat sejak penubuhannya. Suasana, lokasi, permainan/konsol dan hadiah semuanya telah berubah dalam tempoh 13 tahun yang lalu.

Apabila Major League Gaming mula-mula dimulakan, kebanyakan orang menganggapnya sebagai jenaka lebih daripada perkara lain. Orang fikir, permainan profesional benar? Ya, permainan yang benar-benar profesional adalah sesuatu yang penting pada masa ini. Ia tidak mendapat banyak perhatian daripada orang luar dan/atau bukan pemain, tetapi itu akan berubah. Suasana pada permulaan MLG bukanlah sesuatu yang menakjubkan, satu-satunya perasaan emosi yang anda boleh perolehi adalah daripada pemain dan jumlah penonton yang kecil. Ia sama dengan menonton perlawanan sukan dengan penonton yang kecil. Sepanjang tempoh masa, suasana berkembang ke tahap yang baru; lama kelamaan sudah tentu. Hari ini suasana sunyi. Anda boleh merasakan keamatan sebagai penonton, anda boleh melihat gembar-gembur daripada pemain, dan terdapat ramai orang yang menonton. Mereka bukan hanya menonton tetapi mereka menyokong pasukan mereka, seperti acara sukan. Peminat membuat isyarat, dan bersorak untuk pasukan dan pemain kegemaran mereka. Melihat ke masa depan, ia hanya akan terus berkembang. Akan ada lebih ramai peminat apabila masa berlalu dan ini bermakna lebih banyak suasana dan keseronokan. Selain itu, seiring dengan berlalunya masa, pemain baharu akan muncul dan menambahkan lagi keseronokan kepada suasana. Saya rasa kita akan lihat apa yang berlaku.

Pada permulaan kejohanan MLG ia diadakan di dewan jamuan. Acara ini diadakan di lokasi ini untuk seketika. Saya tidak tahu bila MLG mendapat arena mereka tetapi kini terdapat arena MLG di Columbus, Ohio. Di sinilah semua acara MLG diadakan. Dahulu tidak ada acara di negara atau negeri lain. Kini terdapat acara seluruh negeri dan di negeri lain, semasa musim panas terdapat acara di Texas yang dipanggil X-Games seperti X-Games olahraga, tetapi ini adalah untuk permainan. Pemenang mendapat pingat emas seperti dalam X-Games yang lain. Terdapat juga kejohanan yang dipanggil G-Finity dan UMG. Pada musim panas lalu terdapat 3 acara di 3 negara Eropah yang berbeza. Untuk masa depan saya dapat melihat ia mempunyai sedikit pertumbuhan. Saya percaya mungkin terdapat banyak arena untuk acara MLG dan mungkin terdapat lebih banyak negara untuk kejohanan. Selain itu, apabila acara itu diadakan di dewan jamuan, para pemain mempunyai monitor dan sistem berbaris di atas meja panjang. Seiring berjalannya waktu dan acara diadakan di tempat lain seperti arena, gerai-gerai diwujudkan. Kini pemain bermain di gerai kalis bunyi, dengan penghadang di sebelah bilik lain yang memisahkan mereka. Terdapat juga bunyi hebat yang kedengaran di atas gerai untuk orang ramai menonton permainan. Di hadapan gerai terdapat logo dan nama pasukan. Saya fikir ia akan kekal sama pada masa hadapan dengan sedikit perubahan.

Permainan telah berubah selama bertahun-tahun juga. Apabila MLG bermula, terdapat permainan yang dimainkan pada versi lama PlayStation, Xbox, dan juga sistem Nintendo. Terdapat permainan seperti Super Smash Bros. Melee, Soul Caliber, Call of Duty dan Halo. Apabila masa berlalu ke konsol yang lebih moden, permainan yang lebih baharu telah ditambah dan begitu juga komputer. Hari ini terdapat konsol dan komputer moden yang digunakan dalam permainan profesional. Beberapa permainan ini ialah Call of Duty, Halo, Smite, dan League of Legends. Ini juga akan berterusan pada masa hadapan. Versi permainan baharu akan dimainkan pada konsol baharu apabila dikeluarkan.

Seiring berjalannya waktu, begitu juga jumlah hadiah wang. Apabila Major League Gaming bermula, hadiah wang hanya beratus-ratus. Hadiah wang dibahagikan antara bilangan pemain setiap pasukan. Jadi jika hadiah ialah $100, setiap pemain hanya mendapat $25, jadi tidak banyak wang langsung, itu tidak istimewa. Dari masa ke masa, kumpulan hadiah telah berkembang kepada beribu-ribu hadiah yang lebih kecil dan terus berkembang. Kini kumpulan hadiah berjumlah ribuan, ratusan ribu malah ada yang bernilai satu juta dolar. Sekarang jika kumpulan hadiah ialah $500,000, pasukan tempat pertama tidak mendapat semua wang itu. $500,000 diagihkan di kalangan lapan pasukan teratas atau lebih dan kemudian dipecahkan mengikut bilangan pemain.

Kesimpulannya, permainan profesional telah berjalan jauh, daripada apa-apa yang layak untuk pengiktirafan kepada keadaan hari ini, Ia adalah adegan yang sangat berjaya dan menghiburkan. Ia telah mencapai banyak kejayaan dan saya berharap ia akan terus berkembang dan menjadi lebih popular seiring dengan berlalunya masa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *