Komputer Riba Baru atau Terpakai untuk Kolej?

Persoalannya sama ada anda perlu membeli komputer riba baru atau terpakai untuk kolej. Malah untuk mula menjawab soalan ini, anda perlu mempunyai beberapa maklumat asas. Mungkin salah satu perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan ialah untuk apa anda akan menggunakan komputer riba. Terdapat juga isu tentang jumlah wang yang mungkin anda boleh belanjakan pada komputer. Memandangkan anda akan menggunakan komputer untuk berjaya di sekolah, anda mungkin ingin mencari komputer riba terbaik untuk pelajar kolej.

Semasa anda atau anak anda bersiap untuk pergi ke kolej, salah satu alatan terpenting yang mereka akan ada ialah komputer mereka. Mereka akan memerlukan ini untuk menyediakan kerja kelas, kertas penyelidikan dan aktiviti berkaitan lain yang diperlukan oleh kursus mereka. Salah satu titik permulaan pertama dalam membuat keputusan sama ada untuk membeli komputer riba baharu atau terpakai ialah jenis kursus yang mungkin anda ambil. Sesetengah kursus mungkin memerlukan banyak reka bentuk dan aplikasi tambahan yang mungkin disokong oleh keperluan minimum komputer tertentu. Banyak kolej sebenarnya akan menyediakan senarai disyorkan komponen minimum yang diperlukan dalam komputer riba anda untuk berjaya. Jenis ijazah sarjana muda yang anda ingin perolehi juga boleh menentukan beberapa kriteria untuk memilih komputer.

Setelah beberapa minimum, seperti perisian, memori, grafik, kelajuan pemproses dan ciri-ciri lain komputer riba ditentukan, maka anda boleh mula membuat keputusan tentang cara terbaik untuk membeli komputer riba anda. Terdapat kebaikan dan keburukan untuk membeli baru atau terpakai. Perlu dijelaskan lebih lanjut bahawa komputer riba terpakai selalunya juga tersedia sebagai model yang dibaik pulih. Model yang diperbaharui boleh dibeli untuk kebanyakan pembekal komputer. Unit ini telah dipulangkan disebabkan oleh kerosakan atau atas pelbagai sebab lain. Ia dibersihkan dengan teliti, diformat semula dan hampir sama baik seperti baharu. Komputer terpakai tidak boleh dijual oleh individu atau syarikat lain. Anda mungkin tidak mempunyai jenis waranti yang sama seperti yang anda akan dapat pada komputer yang diperbaharui atau baharu.

Langkah seterusnya dalam proses mencari komputer riba terbaik untuk pelajar kolej adalah dengan mula membandingkan harga. Sebaik sahaja anda telah menentukan keperluan yang anda cari, anda boleh mula mencari komputer riba berdasarkan kriteria tersebut. Selalunya adalah yang terbaik untuk melihat beberapa model sebelum anda membuat keputusan muktamad. Perkara yang perlu dipertimbangkan ialah sejauh mana anda selesa dengan papan kekunci. Banyak komputer riba mempunyai papan kekunci yang terlalu kecil untuk digunakan dengan berkesan. Anda juga harus selesa dengan pad jari atau jika menggunakan bola. Anda mungkin ingin memastikan bahawa ia cukup selesa untuk anda bawa ke dan dari kelas anda. Berat komputer riba juga menjadi pertimbangan kerana ia mungkin berada di dalam beg galas anda selama berjam-jam. Untuk merasakan sepenuhnya komputer yang betul, adalah penting untuk melihat model secara fizikal. Anda boleh pergi ke banyak kedai runcit dan melihat model dan pengeluar komputer riba yang berbeza. Anda juga boleh meminta rakan dan ahli keluarga anda untuk menguji mereka juga.

Kini setelah anda meneliti pelbagai jenis komputer riba dengan teliti, serangan anda mula memikirkan sama ada yang terbaik untuk membeli yang baharu atau terpakai. Ini sering turun kepada harga. Anda harus ingat bahawa sesetengah universiti mempunyai program yang hebat untuk menjimatkan wang pelajar untuk membeli komputer riba baharu. Ini mungkin sesuatu yang anda ingin manfaatkan. Jika anda tidak mampu membeli sistem baharu, lihat beberapa harga hebat untuk model yang dibaik pulih yang juga akan memenuhi keperluan anda. Anda boleh mencari di web untuk mencari banyak syarikat yang mempunyai diskaun hebat pada komputer riba. Pastikan semua yang anda cari dalam komputer riba tersedia untuk model tersebut.

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*